Hozzávalók 2 személyre
- 2 nagy marék száraz tarkabab
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma (vagy kevés fokhagymakrém)
- lisz, olaj, pirospaprika, só, delikát
Elkészítése
Amennyiben a babot nem most fejtettük, előző nap este válogassuk ki és áztassuk be egy nagy tál vízbe.
A babot rakjuk egy fazékba (a bab leve fog, így érdemes neki rendszeresíteni egy fazekat). Engedjünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje.
Pucoljuk meg a vöröshagymát, de a legbelső vörös réteget hagyjuk rajta. Tegyük bele a vízbe miután megmostuk.
Pucoljuk meg a fokhagymát és tegyünk azt is a fazékba. Ízesítsük sóval, delikáttal.
Főzzük fedő alatt kb 90-120 percig.
Ha megpuhult a bab, készítsünk rántást (kevés olajat felforrósítunk, öntünk rá kevés lisztet és gyorsan kevergetjük, le ne égjen; ha világosbarnára pirult a liszt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá pirospaprikát majd jó alaposan keverjük össze) és öntsük a forrásban lévő vízbe, majd jó alaposan keverjük el csomómentesre.
Adjuk hozzá a tejfölt és főzzük vele még pár percig.
Füstölt húst, szalonnabőrt lehet belefőzni, nagyon jó ízt ad neki. Ebben az esetben csínján bánjunk a sóval, lévén a hús is, a szalonna is alapból sós.
Ha az elején sok vizet engedtünk a babra, akkor se keseregjünk, lett egy remek jókai bablevesünk ;)