Vannak dolgok, amik hiányoznak és az egyik ilyen a disznóvágás.
Jó pár éve hallottam a történetet, miszerint valaki 10-nél több - nem emlékszem a pontos számra - tyúkot vágott le és pucolt meg a panelban, illetve hallottam olyan történetet is, miszerint konkrét disznóvágást rendeztek.
Úgy gondoltam, veszteni valóm nincs, kipróbálom hogyan lehet kolbászt csinálni a panelban.
Először is beszereztem egy jó és bevált receptet. Ezúton is köszönet érte Gyöngyiéknek!
Reggel aztán elmentem a Tescoba, hogy bevásároljak. A halászléről tudjuk, hogy annál jobb, minél többféle halból van, illetve egyik évben jó fej akartam lenni és csak színhúst daráltam a töltött káposztának való húsba, minek következtében tök száraz lett. Szóval ezekből okulva úgy döntöttem, legalább kétféle húst fogok venni.
A tarjás ötletemet leszavazta a kedves hentes, mivel csontos épp nem volt kedve kicsontozni - no meg rengetegen is voltak -, így maradt a lapocka. Vettem belőle 2kg-t darálva. E mellé jött még a 2kg darált comb. A karajt már nem mertem bekockáztatni, mert lehet meglincselnek. Így lett bő 4kg húsom.
Ehhez a mennyiséghez kellet egy edény is, amiben össze tudom dolgozni; egy 8 literes keverőtálat választottam. Nem túl masszív, de ennél nagyobb vagy jobb nem volt. Kicsit izgultam, hogy eltörik-e :)
Itthon aztán betettem a húsokat az új - elmosott!!! - tálba, aztán sorra hozzáadtam a fűszereket. A recept végén tűnt fel, hogy fokhagyma is kell. Itt kicsit leizzadtam, mert ezen átsiklottam a boltban és nem vettem. Szerencsére volt még a hűtőben épp annyi, amennyi kellett.
Jó alaposan összedolgoztam a hozzávalókat. Mivel egy teszt projekt, így nincs töltőm, szóval azt találtam ki, hogy a csevapcsicsa mintájára csinálok kis hengereket. Egy részüket kisütöm, a többit meg lefagyasztom.
Jelentem, a teszt jól sikerült; finom lett! Kicsit túlsütöttem a húst, meg némileg odaégett a párolt káposzta, de összességében nagyon elégedett vagyok!
A recept
1kg húshoz kell:
- 2dkg őrölt édes pirospaprika
- 2dkg só
20kg húskoz kell (ezt le kell osztani!!):
- 25g őrölt bors
- 25g őrölt kömény
- 1 fej fokhagyma finomra darálva
- ízlés szerint csípős őrölt piros paprika
Tanulságok:
- A 8 literes tálban épp kényelmesen össze lehet dolgozni bő 4kg húst.
- 4kg húsból kb. 50-60 rudacska lett.
- Ne fehér konyharuhába töröljük a kezünket. Akkor sem, ha előtte már leöblítettük. Akkor sem, ha meg is mostuk :P